De erkender alle, at USA i dag er EU´s største garant for sikkerhed, men bruger herefter Trump som skræmmebillede for at det kan ændre sig, hvis han vender tilbage.
Det eneste Trump har sagt er ”America first”. Alle der har fået et politisk mandat i et demokratisk land burde vel sige det samme om sit land.
Men USA har aldrig sagt, at Europa skal opbygge sit eget militære forsvar. USA og NATO er fortsat rede til at hjælpe Europa i krisesituationer som f.eks. krigen i Ukraine, men en lang række opgaver forventer amerikanerne, at vi selv tager os af. Det gælder dog primært opgaver af ikke-militær karakter som f.eks. bekæmpelse af epidemier eller forsvar af EU’s grænser.
I 1997 overtog EU-kommissionen ansvaret for at bevogte EU’s ydre grænser. Hvordan er det så gået med at løse denne opgave?
18 år efter væltede en folkevandring på to millioner mennesker uhindret ind i EU.
Et ja den 1/6 giver EU-systemet herunder kommissionen flere opgaver.
Hvis der er noget der er skræmmende, som Ditte skriver, må det derfor være et kryds ved ja.
Asger Aamund skriver den 30/4:
Vi er det eneste land der står udenfor forsvarssamarbejdet, vi kan næsten ikke være andet bekendt end at stemme ja, forstås.
”Macron, der drømmer om en EU-hær under fransk kommando, har som bekendt betegnet NATO som ”hjernedød” og opfordret til et stærkere europæisk forsvarssamarbejde. Macron har med andre ord lagt NATO i graven og vil bytte NATO ud med europæisk forsvar”, skriver 24nyt.dk.
Altså, Danmark kan se frem til at sende flere soldater på eventyr i Afrika.
”Stritter Danmark imod kan EU-parlamentet aktivere en passus i EU-traktaterne, der faciliterer ’ konstruktiv afståelse’. Det betyder på almindeligt dansk, at Danmark mobbes af flertallet til ikke at benytte sin vetoret, hvad vi i øvrigt aldrig nogensinde har gjort”, frit efter Aamund.
Et ja vil helt sikkert svække Nato mere end et nej.