Panik og politisk inkompetence koster

By | februar 6, 2021

Lederen den 27/1 ”Pengene fosser ud til minkavlerne” skamroses to dage efter af tidligere chefredaktør Søren Baumann, hvor han også blander dyrevelfærd ind i anklagen om for høj erstatning.

Minkerhvervet har eksisteret uden nogen form for støtte, omsat meget affald fra anden fødevareindustri. Dyrevelfærden har været af høj standard, sammenlignet med andre lande og har været helt indenfor lovens rammer.  Beklædningsgenstanden minkpels efterlader ej heller mikroplast efter endt brug.

I snit har branchen hevet omkring 7 milliarder hjem til velfærdssamfundet/år set over en længere årrække.

En pandemi kan håndteres egenrådig og panikagtig uden at inddrage specialviden – f.eks. dem der har forstand på zoonoser (sygdomme, som smitter mellem dyr og mennesker)1) – så bliver resultatet derefter.

Da skandalen var åbenbar, blev det foreslået, at en kerne af avlsdyr blev bevaret under meget strenge regler, men det blev afvist.

Hvis en mængde avlsdyr var skånet sammen med en fornuftig dvaletilstand – hvor minkavlerne kunne starte op igen i 2022 – så havde en masse produktionsudstyr og følgeindustri været bibeholdt uden skrotning med fuld erstatning til følge.

Så havde der ikke været tale om en total nedlukning/udrensning af et erhverv der tilmed lå i de landdistrikter, hvor der i forvejen ikke er for mange arbejdspladser.

Den så åbenlyse grove overkompensation som Baumann med god grund har det dårligt med, ville helt havde været undgået. Men det følger nu engang med politisk inkompetence.

Havde erhvervet fået lov at fortsætte og skindpriser ikke som forventet stiger i de kommende år eller minkpelse bliver helt udskammet, så ingen vil købe dem er muligt. Men denne situation kunne alle parter meget bedre leve med og havde accepteret inkl. minkavlerne, er jeg ret sikker på.

Samfundet havde derved sparet en masse penge. Allan Holm Nielsen skriver den 3/2 i Indblik.net ”Aflivningen af erhvervet var helt unødvendig. En meget mere afmålt løsning havde været at isolere farmene indtil dyrene alligevel skulle pelses i december og så evt. kompensere dem for ikke at starte nye store hold op i 2021 i stedet.
Det havde måske kostet 1-2 milliarder i stedet for 18… og det havde holdt liv i branchen så den i fremtiden igen kunne skabe værdi til Danmark”
.

Så havde vi undgået forargede chefredaktører og endnu en rigsretssag – nu mod Mette Frederiksen til et trecifret millionbeløb – som må være uundgåeligt efter Folketingets dom over Inger Støjberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *