Lad civilsamfundet løse opgaverne

By | juni 8, 2020

Der er mange gode takter i regeringens visioner om en grøn affaldssektor.
Bl.a. anbefales det, at husholdningers genanvendelige affald skal udbydes til private aktører.

Da hoved trenden var, at affald skulle afbrændes, kunne monopolagtige kommunale affalds-karteller nok løse opgaven. Men når affald omdefineres til at være en ressource, som skal genanvendes, vil de være alt for ineffektive.
Går investeringerne ikke som forventet hæver de bare gebyrerne – fællesskabet betaler – ingen har ansvar.

Derfor må vi bede civilsamfundet om at hjælpe os. De kan ikke hæve gebyrerne, men må i stedet være innovative og skabe profit, hvis de vil overleve. Så fremover kan vi forvente krav til en mere præcis kildesortering.

Finder befolkningen sorteringen for bøvlet, vil der opstå krav til producenter og supermarkeder om sorterbare restprodukter. Det spiller i øvrigt godt sammen med det produktansvar, som Folketinget også arbejder med.

Men hvad enten det er kommunale monopolagtige affalds- eller spildevandsselskaber, så lever de dejligt beskyttet for den konkurrence, som private firmaer er underlagt. Men en masse dårligdomme, herunder magtmisbrug, følger desværre med.

Politikere får som bestyrelsesmedlemmer gode ben at gnave i. Til gengæld tages der mere hensyn til politiske luner end hvad kunderne efterspørger. Hvis kunderne fravælger monopolselskabernes ydelser – der er jo ikke andre steder at flygte hen – risikerer de at blive slæbt i retten.

I det hele taget er det dødsens farligt, når civilsamfundet bliver kørt ud på et sidespor, som vi på det seneste har set med måden vi behandler vores spildevand på. Også her er opstået et monopol/kartel blot for spildevand.

Derfor lad de folkevalgte sætter rammerne, men lad civilsamfundet løse opgaverne.

Socialdemokratiet har socialiseret befolkningen og sikret sig en solid vælgeropbakning ved at gøre dem afhængige af offentlige ydelser.

Men mon ikke de er bevidst om hvilke ressourcer, der er gemt i civilsamfundets innovation og kreativitet.
Så må de leve med, at medlemmer af Dansk Affaldsforening og Enhedslisten gør lidt fra bagsmækken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *